Начин на приготвяне
Това е един страхотен кекс, става много вкусен, бухва много, ароматен, опитайте. С повече яйца е. Зная го от една възрастна дама, правя го понякога, тя ми го даде под името Лимонов кейк и затова го давам по тази начин.
Оставям си яйцата на стайна температура. Разбивам яйцата с миксер много продължително. После добавям захарта и пак разбивам пак продължително. Прибавям си олиото и водата и пак разбивам.
Изцеждам сока на един лимон в купичка. Кората на лимона го настъргвам с ренде на ситно. Лимонът трябва да е по-голям - от жълтите, дори ако сложите 1 ½, пак става страхотен, с вкус на лимон.
Пресявам си брашното в купа, добавям си бакпулвера и разбърквам. Добавям брашното постепенно в купата с яйчената смес и разбърквам. Най-накрая слагам сока и кората от лимона и пак разбърквам добре.
Изсипваме сместа в форма за кекс с дупка. Формата предварително сме я намазали с масло или олио и посипваме леко с брашно. Печем продължително в фурна, загрята на 170 градуса. На мен ми отне 50 мин печене.
После пробваме с клечка за зъби дали се е изпекъл кейкът добре. Става жълт, ароматен и вкусен, с приятен загар и много пухкав.
Вече готов вадим от фурната. Като изстине, го вадим от формата внимателно и поръсваме обилно с пудра захар.
Режем на парчета. Поднасяме с кафе.
Да ви е сладко!