Начин на приготвяне
Фурната се загрява на 200 градуса.
В купа се смесват брашното, захарта, содата и кората от лимона. Към тях се добавят течните съставки - олиото, водата и сока от половината лимон. Разбърква се добре до хомогенност.
Тавичка се намазнява и се поръсва с брашно. Изсипва се в нея сместа и се слага да се пече. Намалява се на 160-170 градуса и се превключва само на долния реотан.
След 10-15 минути се включва отново и горният и се пече до готовност.
Когато се изпече, се оставя да изстине около половин час. Със сока от останалата половина от лимона се сиропира кейкът внимателно с помощта на лъжица.
Накрая се поръсва с кокосови стърготини.
Постният лимонов кейк е страхотен сиропиран сладкиш.