Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Страхотен лимонов кейк

Страхотен лимонов кейк

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Страхотен лимонов кейк
Снимка: Лидия - Гери
2 / 3
05/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
14 парчета
"Когато става дума за сладкиш със свеж вкус, неизменно се сещаме за този ароматен лимонов кейк"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. размер L
  • брашно - 1 ½ ч.ч
  • захар - 1 ¼ ч.ч
  • олио - 6 с.л
  • вода - 6 с.л
  • лимони - кора + сок
  • бакпулвер - 1 бр.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е един страхотен кекс, става много вкусен, бухва много, ароматен, опитайте. С повече яйца е. Зная го от една възрастна дама, правя го понякога, тя ми го даде под името Лимонов кейк и затова го давам по тази начин.

Оставям си яйцата на стайна температура. Разбивам яйцата с миксер много продължително. После добавям захарта и пак разбивам пак продължително. Прибавям си олиото и водата и пак разбивам.

Изцеждам сока на един лимон в купичка. Кората на лимона го настъргвам с ренде на ситно. Лимонът трябва да е по-голям - от жълтите, дори ако сложите 1 ½, пак става страхотен, с вкус на лимон.

Пресявам си брашното в купа, добавям си бакпулвера и разбърквам. Добавям брашното постепенно в купата с яйчената смес и разбърквам. Най-накрая слагам сока и кората от лимона и пак разбърквам добре.

Изсипваме сместа в форма за кекс с дупка. Формата предварително сме я намазали с масло или олио и посипваме леко с брашно. Печем продължително в фурна, загрята на 170 градуса. На мен ми отне 50 мин печене.

После пробваме с клечка за зъби дали се е изпекъл кейкът добре. Става жълт, ароматен и вкусен, с приятен загар и много пухкав.

Вече готов вадим от фурната. Като изстине, го вадим от формата внимателно и поръсваме обилно с пудра захар.

Режем на парчета. Поднасяме с кафе.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: