Италиански десерт в чаши (Дзупа инглезе)

07/08/2016
"Свеж и вкусен италиански десерт - Дзупа инглезе. Търпи още много импровизации! По рецепта на Ивана!"
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 552
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 600 мл
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 60 г
  • нишесте - 40 г ванилия
  • течен шоколад - 2 с.л.
  • ликьор от вишни - 1 к.ч.
  • пандишпанов блат - 1 ч.ч. натрошен
  • захарни звездички - 1 пакетче за украса
  • заквасена сметана - 2 с л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипва се прясното мляко в тенджерка и се поставя на котлона.

В купа се разбиват жълтъците със захарта, нишестето и 3 супени лъжици от прясното мляко, излива се получената смес в загрятото прясно мляко и се бърка с тел, докато се сгъсти. Сваля се и охлаждаме.

Отделя се една купичка от крема и в него се добавя течният шоколад. Разбърква се добре. Останалият крем се разбърква със заквасената сметана.

Ликьорът се сипва в купа и се разрежда с 50 мл вода. Пандишпановият блат се натрошава на хапки, може да се приготви и с бишкоти.

На дъното на три стъклени чаши се сипва по 3 с.л. шоколадов крем. Топим хапките начупен блат в ликьора и разпределяме в чашите. Следва от ваниловия крем , а отгоре пак шоколадов. Поръсваме със захарни звездички или шоколадови пръчици.

Оставя се десертът в хладилника най малко за 3-4 часа, да стегне и поднасяме.

Да ви е вкусно !

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
благодаря , като стоя един ден в хладилника и стана като сладолед :)
1
0
Antoaneta
Antoaneta
07.08.2016 16:09
Харесва ми!:)
1
0