gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Пестил»Пестил от ябълки и сливи

Пестил от ябълки и сливи

Пестил от ябълки и сливи
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
15/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Уникален вкус като от едно време - опитайте, няма да сгрешите!"

Необходими Продукти

  • сини сливи - 1 кг
  • ябълки - 1 кг
  • захар - 1 кг
  • пектин - 1 с.л.
  • вода - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плодовете се почистват и нарязват на парченца. Слагат се в дълбока тенджера и заливаме със 500 мл студена вода. Варим на умерен огън докато омекнат, това става за 45 минути. После всичко се пасира и прецежда през цедка.

Получава се каша гъста като боза. Сипваме захарта и пектина, бърка се енергично с телена бъркалка. Тенджерата отново се поставя на котлона и варим кашата за 25 минути, като се бърка непрекъснато. Когато започне да пръска, огънят се намалява и се доварява за още 45-60 минути.

Получава се гъста смес, така че да пада на парцали от лъжицата, а не да се стича. Насипва се в сухи буркани и се запечатва с капачка. Може да се сипе във форма и да се покрие с намаслена хартия.

Оставя се да стегне, после се нарязва и се хапва. Този пестил може да се съхранява до 6 месеца на тъмно и хладно място. Страхотен е и много вкусен! Благодарности за рецептата на Иван Пейчев!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: