Начин на приготвяне
Фурната се загрява на 180 градуса. Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват на сняг като постепенно се добавя захарта. Добавят се и жълтъците, а след това разтопеното масло, ванилията, настърганата лимонова кора и брашното. Разбърква се внимателно с шпатула.
Тестото се разделя на две части, като едната част се оцветява с какаото, разтворено в малко гореща вода.
Дъното на една правоъгълна тава се покрива с хартия за печене и върху нея се изсипва бялото тесто в едната половина и кафявото – в другата. Заглажда се блатът и се слага да се пече за около 20 минути.
През това време в тенджера, за да не се получат бучки, се смесва брашното и захарта за крема. Разбърква се и се добавя настърганата лимонова кора, ванилията и малко прясно мляко. Пак се разбърква, за да се получи гладка каша. След това се слагат жълтъците и останалото мляко. Кремът се вари до сгъстяване.
Готовият крем се разделя на две части. В едната част се слага черният шоколад, а в другата – белият. Бърка се, докато се стопи шоколадът. Повърхността на крема се намазва с масло, за да не хваща коричка, и се оставя напълно да изстине.
Сметаната се разбива на сняг, а също така белият и тъмният крем, за съвсем кратко време, колкото да няма бучки. След това към тях се прибавя равни количества от сметаната и се разбърква добре.
Изстиналият блат се реже по дължина на 4 ленти. Лентите от блата се сиропират с компота. След това бялата част се маже с тъмен крем, а кафявата – с бял.
В средата на тортена чиния се завива една от лентите на охлюв. След това се лепи около нея втора, като редувате цветовете, за да се получи красива шарка. По същият начин се нареждат и останалите ленти.
Тортата се заглажда с останалият крем и се украсява. Поръсва се отгоре с какао и отстрани се облепват карамелизираните ядки. Подреждат се различни плодове според сезона и между тях се поставят свежи листенца маточина.