Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Бухнала погача

Бухнала погача

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7182
Бухнала погача
Снимка: Gergana Tsvetanova
7 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Мека и пухкава погача, която бързо ще събере гладните около трапезата!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче прясна
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесвам меко тесто, оставям го да втаса.

Премесвам го отново и го разделям та шест равни части, всяка оформям на топче.

Разточвам, намазвам хубаво кората с олио, отгоре поставям втората разточена кора, режа на триъгълници и завивам на кифлички.

Така процедирам с цялото тесто.

Оставям вече оформената питка да втаса, мажа с разбит жълтък и печем питката на 180 градуса за 40-45 минути.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни празнични питки, нашата питка за здраве или тези памук погачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Струва ми се,че моята е много!!!!
15.04.2023 16:49
Таня Левенова
Таня Левенова
Съвсем не доопечена пита-а на колко места я виждам да я рекламират..
17.05.2017 17:34
1
5
Yanica Nedialkova
Yanica Nedialkova
Описанието не беше много добро за новак като мен, но като се допитах до мама кое как, питата стана много хубава :) Беше ми първата пита и излезе по-добре отколкото очаквах! За тези като мен ще напиша - брашното се пресява в тавичка, удобна за месене. Прави се кладенче по средата. На едно място се слага малко топла водичка, захарта, маята и малко брашно, около чаена лъжичка. Размива се хубаво и се оставя да се активира. Разбира се, когато се видят малки шуплички по повърхноста на течността. В отделна чаша се слага кис. мляко и содата и се бърка да шупне. Всичко това + прясното мляко и яйцата се излива в кладенчето и се меси, като се взима малко по малко брашното от краищата към кладенчето. Дано да е било полезно.
13.02.2017 09:19
57
2
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Рецептата си е супер ,аз лично обичам по препечени питки с хрупкава коричка Имам една тава която пече само отгоре ,а отдолу оставаше тесто и се налагаше отново да печа - вече не я ползвам, но това е друга тема !
05.09.2016 12:29
5
3
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Рецептата е хубава но искам само да препоръчам на Гергана да пече повече на долен реотан или я пече по високо в самата печка. За мен от долу и отстрани е бяла а отгоре е препечена, аз например пека по средата едновременно на долен и горен реотан, но всяка печка е различна.
05.09.2016 00:00
12
6
Димитър Дадачев
Димитър Дадачев
олиото за намазване ли е или се слага в тестото ? Колко минути е първото втасване , много бедно описание за приготвяне на погача ...
03.09.2016 19:12
32
5
Димитър Дадачев
Димитър Дадачев
Не е много едно пакетче мая което е 42 гр. , защото все пак трябва да се получи погача , а не пица .
03.09.2016 19:04
1
Потребител#173178
Потребител#173178
Чудя се едно пакетче мая /от 40 гр./. не е ли много за 1 кг. брашно?
31.08.2016 16:52
2
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
С мед или чубрица и сол все още топла е върхът.
30.08.2016 23:53
4
1