Вкусни зелеви сармички

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
136
686
207
357
2
31/08/2016
"Търпение, търпение, кисело зеле и сръчни ръце, това е тайната на най-вкусните зелеви сармички "
Приготвяне50 мин.
Готвене60 мин.
Общо110 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
40 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо306 894
  • Преглеждания за месеца9189
  • Преглеждания за седмицата6540
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена40

Необходими Съставки

* мерки и количества
Сарми

Начин на приготвяне

Лукът и морковите се режат на ситно. Каймата се размива предварително във вода, за да стане на трохи.

В дълбок тиган се сгорещява олиото и в него се запържват лукът и морковите. Когато са готови, към тях се добавя и каймата и е хубаво да се доразбие с тел, за да стане на трохи. Когато и каймата се е запържила добре, се добавя оризът, малко вода и подправките. Оставя се да къкри, докато течността не изчезне.

През това време киселото зеле се разделя на листа.

Когато оризът е набъбнал, към сместа се добавят доматеният сок и наситненият магданоз. Сместа се дърпа от котлона. На дъното на дълбока тенджера се слагат няколко зелеви листа. С помощта на чаена лъжица се слага по малко плънка във всяко листо, завива се добре и се подрежда в тенджарата.

Така се процедира до изчерпване на количествата. Накрая когато всички сърмички са подредени, в тенджерата се долива вода почти догоре и се слага чиния с отвора надолу, за да покрие сармите.

Ястието къкри на тих огън до готовност. Когато е готово, поднесете в чиния зелеви сармички с наситнен магданоз

Овална керамична тава за ценители-9%
Made in Bulgaria
Овална керамична тава за ценители
27.50 лв.
24.99 лв.
Виж ››

Уникална овална тава, изработена от троянска керамика - задължителен кухненски аксесоар за всеки дом :)

Рейтинг

5 17
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
16.10.2017 18:25
Много вкусни! И аз ги правя така, но напоследък вместо с кайма , слагам накълцано месо. Пилешко, или смесвам с пилешко и свинско. Стават чудесни. Благодаря !
6
2
Теодора Мещерова
Радвам се,че Ви харесват! Благодаря за хубавите думи! Добър апетит!
4
0
РУМЯНА ТОДОРОВА
Страхотна рецепта. Баба ми ги прави по същият на4ин. Много са вкусни и незабравими. Поздравления.
2
2
Aalexander Mihaylov
Aalexander Mihaylov
03.12.2018 00:19
Румяна, а на времето, когато в кирилицата нямаше 4 и 6, баба Ви как е писала думата "черешка" ?
13
3
Теодора Мещерова
Благодаря ви много за хубавите думи!
1
0
Филип Димитров
Традиционни Коледни сърмички!
4
1
Теодора Мещерова
Радвам се, че ви харесват
1
0