Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Постна питка Роза

Постна питка Роза

Постна питка Роза
Снимка: Веселина Константинова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Да постите и същевременно да се храните вкусно никак не е трудно с наша помощ!"

Необходими Продукти

  • брашно - около 800 г
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • захарен сироп - за намазване
  • оцет - 1 с.л.
  • вода - около 400 мл хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята с малко хладка вода, прибавете захарта и с.л. брашно.

Пресейте брашното, направете кладенче, сипете бухналата мая. Добавете останалите съставки.

Наливайте постепенно вода и замесете меко тесто. Тестото трябва да се отделя от съда.

Оставете тестото да втаса.

Готовото тесто разделете на топки и разточете фитили.

Оформете цветето, като наредите в тава, застлана с домакинска хартия или с незалепващо дъно.

Намажете питката със захарен сироп и изпечете във фурна до 200 градуса, докато получи златист загар.

Готовата питка напръскайте леко с вода и завийте с чиста кърпа, докато омекне.

Постната питка Роза е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Веси, Сия е разбрала правилно просто видях че е 2 пъти затова попитах а аз също добавям по 1 с.л. оцет за еластично тесто.
01.09.2016 20:17
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Благодаря много, Сия! Аз наистина не знаех, това което коментира и не съм имала време да проверя. А оцета - просто съм дублирала. Само една с.л. Извинявам се!
01.09.2016 18:14
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Киселината се добавя, за да бъде по еластично тестото и да се разточва по лесно.Не е от значение дали е оцет или лимон, аз добавям понякога портокалов сак. Питката е страхотна, Веси, но Ваня според мен пита защо оцета го има два пъти в продуктите, дали не е дублиран
01.09.2016 17:42
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Ваня, рецептата съм заимствала от блога на Ева Тонева. И аз се зачудих, но го добавих и се получи. Всъщност, по рецепта е лимонов сок или оцет.
01.09.2016 16:45
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Вкусна изглежда питката и искам да я пробвам но нещо с оцета не мога да разбера да не би да се слага по етапно или просто е грешка.
01.09.2016 15:40