Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Постна питка

Постна питка

Постна питка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4-6
"Традицията повелява на Бъдни вечер на трапезата задължително да има постна питка, а ние ще ви покажем как да приготвите най-вкусната"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакет суха
  • вода - 400 мл хладка
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От всички продукти (без семената) замесете меко тесто. Разделете го на две части – едната малко по-голяма.

Оформете я на питка и сложете в средата на добре намаслена тава. По-малкото парче тесто разделете на три части, от която едната е за украса.

Другите две оформете на фитили и ги усукайте. С тях се обикаля питката. Оставеното парче тесто се оформя като грозде, кръст, слънце или каквото искате.

Намажете питката с олио и поръсет със семена. Изпечете я в умерено загрята фурна за около 40 минути. Намажете готовата питка с малко масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анелина Стамова
Анелина Стамова
Добра и лесна рецепта.
18.02.2023 18:25
Ваня Стойчева
Ваня Стойчева
С тази рецепта питката ми за Бъдни вечер стана много сполучлива и остана мека и на следващия ден.
04.01.2023 11:31
1
Анонимен
Анонимен
Много добре се получи! Аз я направих, като я пуснах на програма месене на тесто за паста - три пъти по 15мин. И след това си я оформих вече. Стана супер, наистина!
31.12.2022 13:09