Начин на приготвяне
В купичка се слага содата бикарбонат. Към содата се прибавя оцетът, за да се загаси.
Добавят се солта и олиото. Добавя се и водата. Разбърква се.
В тавичка се пресява брашното. По средата се прави кладенче. Изсипва се постепенно сместа. Замесва се тестото, като постепенно се взима от брашното.
Доомесва се добре извън тавичката.
Разточва се с точилка до желаната дебелина. Подготвя се подмазана тавичка.
Тестото се слага в тавата. Надупчва се с вилица, за да не се надува.
Пече се до готовност. Когато се изкара от фурната, се напръсква с вода.
Покрива се за десетина минути с вестник и кърпа.
Питката е най-сладка топла.
Постната питка се гарнира добре с шарена сол.