Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Содена постна питка

Содена постна питка

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Содена постна питка
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"За големите празници - вкусни и големи пити се приготвят"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 6 с.л.
  • вода - 1 ч.ч топла
  • сода - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в тава, направете кладенче и сложете сол и олио. Содата изгасете в оцета и ги добавете към брашното, сипете топлата вода и замесете меко тесто.

Месете около 15 минути до получаване на гладка еластична топка, ако е необходимо добавете още малко вода или брашно. Покрийте тестото и оставете за 30 минути да си почине.

Намажете тава с малко олио и оформете тестото по избор. Може да го сложите така оформено на една топка, или като мен да направите малки тестени топки с приблизително еднакъв размер.

Подредете ги в тавата и сложете в загрята фурна на 170 градуса за 40-50 минути. Содената питка е готова.

Содена постна питка е лесна и бърза за приготвяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#179859
Потребител#179859
Харесва ми,ще я направя!
14.12.2016 16:28
1
1
marcheva14
marcheva14
Сийче, здравей!
Същата рецепта и аз я ползвам за Бъдни вечер, но не я правя на топки , а цяла питка. Малко по-различно ми е наричането, на Богородица на Къщата и първото парче поставям пред иконата, после разчупвам и раздавам по старшинство на хора от семейството си. Като късмет поставям само една пара, но това няма значение, кой какви късмети слага и кога ги поставя, важното е , че на снимката изглежда чудесна!
19.10.2016 22:06
4
2
1
Покажи всички подкоментари
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Тук има и някакъв ритуал?! Много интересно!
19.10.2016 16:29
2
Покажи всички подкоментари