Начин на приготвяне
Пресейте брашното в тава, направете кладенче и сложете сол и олио. Содата изгасете в оцета и ги добавете към брашното, сипете топлата вода и замесете меко тесто.
Месете около 15 минути до получаване на гладка еластична топка, ако е необходимо добавете още малко вода или брашно. Покрийте тестото и оставете за 30 минути да си почине.
Намажете тава с малко олио и оформете тестото по избор. Може да го сложите така оформено на една топка, или като мен да направите малки тестени топки с приблизително еднакъв размер.
Подредете ги в тавата и сложете в загрята фурна на 170 градуса за 40-50 минути. Содената питка е готова.
Содена постна питка е лесна и бърза за приготвяне.
Коментари
Същата рецепта и аз я ползвам за Бъдни вечер, но не я правя на топки , а цяла питка. Малко по-различно ми е наричането, на Богородица на Къщата и първото парче поставям пред иконата, после разчупвам и раздавам по старшинство на хора от семейството си. Като късмет поставям само една пара, но това няма значение, кой какви късмети слага и кога ги поставя, важното е , че на снимката изглежда чудесна!