Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Селска постна питка

Селска постна питка

Селска постна питка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Като няма хляб, направете си тази постна селска питка, би казала Мария-Антоанета, ако беше родена у нас"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • вода - 400 мл
  • олио - 3 с.л. хладка
  • бакпулвер - 1 пакет
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се брашното в купа. Смесва се с бакпулверът и солта. Содата за хляб се разбърква в чашка с оцета, да шупне. Сипва се в брашното, добавя се олиото, хладката вода и се замесва средно меко тесто.

Покрива се с кърпа и оставяме да си почине за 10-15 минути. В намазана с олио тава тестото се разстила на питка с диаметър на тавата, в която ще се пече.

Отгоре се набожда с вилица. Печем в загрята фурна 180 градуса около 35 минути до зачеряване. Поднасяме топла питката поръсена с шарена сол. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: