Начин на приготвяне
Пресейте брашното и направете в средата кладенче. Сложете в него захарта, солта и олиото. Разтворете маята с малко хладка вода и я прибавете и нея.
Замесете тестото, като си наливате по мъничко хладка вода. Месете до получаване на хубаво, меко тесто.
Когато е готово го оставете за около един час да втаса.
След това поръсете върху плота брашно и отново го премесете. Оформете хлебчето и го сложете в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка.
Оставете го да втаса още веднъж, за около 40 минути, след което го набоцкайте с вилица, за да не се пука при печене.
Сложете плоския хляб в загрята фурна и го печете на 180 градуса. Когато се зачерви го покрийте с алуминиево фолио.
Печете около 45 минути. Извадете питката, завийте я в кърпа и го оставете да отдъхне.
Вкусната постна питка е готова.