Начин на приготвяне
Взимаме 2 сухи купи. Чукваме яйцата и отделяме белтъците от жълтъците. В белтъците слагаме щипката сол и се разбиват на сняг с помощта на миксер. След това при жълтъците в другата купа си отмерваме 1 ч.ч. захар и разбиваме също с миксер. Прибавяме ванилиите. Разбъркваме с лъжица внимателно сместа със захарта, жълтъците и ванилиите.
Пресяваме брашното. Шупваме содата в 1 ч.л. оцет. Слагаме содата към сместа с жълтъците. В сместа с жълтъците постепенно на малки части прибавяме брашното и разбъркваме.
Смесваме двете части - жълтъчената и белтъчената. Объркваме добре, като постепенно ги смесваме.
Изсипваме сместа в голяма правоъгълна тава. Застиламе тавата с хартия за печене. Заглаждаме, сместа трябва да е равномерно навсякъде и загладена.
Печем на 190 градуса. След като се опече блатът, леко, като изстине, го отделяме от хартията за печене. Режем го на 3 равни по големина части.
Отваряме си бурканче от сливи. Мажем обилно с лъжица първия блат, слагаме отгоре втория, мажем пак със сладко обилно и накрая пак слагаме блата.
Режем десерта на квадрати и поръсваме с пудра захар с цедка.
Сервираме в чинии.