Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Карамелизиран маслен сладкиш с банани

Карамелизиран маслен сладкиш с банани

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733681694321
Карамелизиран маслен сладкиш с банани
Снимка: Потребител#165452
4 / 5
01/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Всички сладкиши са създадени, за да бъдат изядени, но някои от тях изглеждат толкова хубаво, че не ти се иска да ги разрежеш."

Необходими Продукти

  • За карамела
  • масло - 50 г
  • захар - 1/ 3 ч.ч.
  • За гарниране
  • банани - 2 - 3 бр.
  • За тестото
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 100 г
  • брашно - 2 2/ 3 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • ром - 3 с.л. или 1 ч.л. есенция ром
  • какао - 3 с.л. неподсладено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото и захарта за карамела се карамелизират до светъл карамел на дъното на тавичка с диаметър 25- 26 см, ако искате да е по- дебел диаметърът, може да е 22- 23 см, но това може би ще се отрази на времето на печене. След което карамелът се разстила равномерно.

При печенето на сладкиша той ще продължи да се карамелизира. Върху него се нареждат бананите, нарязани на кръгчета.

Маслото за тестото се разтопява и се оставя леко да се охлади. Към него се добавят захарта и яйцето и се разбиват с миксер до получаване на еднородна кремообразна консистенция. Добавят се брашното, прясното мляко и ромът (есенцията), щипката сол и бакпулверът и отново се разбива.

Около 2/3 от тестото се изсипва върху бананите, а към останалата част от тестото се добавя какаото и с шпатула се разбърква добре. Изсипва се върху бялото тесто и с помощта на вилица се разбърква в повърхността на бялото, за да станат шарки.

Пече се на 180 градуса за 40- 45 минути или докато клечката излезе суха. Оставя се да почине 5 минути, след което се обръща върху поднос.

По желание върху останалия по дъното на тавичката карамел се сипва една кафяна чашка вода, нагрява се за малко да се разтвори карамелът и банановият сладкиш се сиропира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
512
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тереза
Тереза
На водна баня ли се пече???
31.01.2019 14:12
1
Покажи всички подкоментари