Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Класически пълнени чушки с телешка кайма

Класически пълнени чушки с телешка кайма

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Класически пълнени чушки с телешка кайма
Снимка: marcheva14
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Пълнените чушки, независимо дали са зелени или червени, са винаги любимо ястие от Българската кухня!"

Необходими Продукти

  • телешка кайма - 500 - 600 г
  • лук - 1 глава стар
  • зелен лук - 1 вр.
  • ориз - 1/2 к.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1 парче от главата
  • магданоз - 1/2 вр.
  • мащерка - щипка суха
  • чубрица - щипка суха
  • черен пипер - 1/2 ч.л. + микс зърна
  • сол
  • домати - 1/2 кутия консерва
  • брашно - 1 с.л. препечено
  • зехтин
  • зелени чушки - около 1 кг
  • сол - едра на кристали, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В каймата се добавя наситнения лук и зеления също, морковът, целината, измитият оризът, магданозът, мащерката, чубрицата, черен пипер, сол. Добавя се вода и добре се размесват съставките. Не се задушава предварително плънката, ползва се сурова.

Чушките се почистват и пълнят със сместа от каймата. Всеки отвор на чушката се потопява в брашно. Нареждат се в тавичка, заливат се със зехтин, половин консерва от домати, добавя се вода до половината на чушките и се ръси зърна от микс на черен пипер. Посоляват се със сол на кристали.

Пече се на 200 градуса за 30 мин.

На горещ тиган се препича 1 с.л. брашно и след като са готови чушките, се изважда малко от соса , който се размесва с препеченото брашно и се излива обратно в тавичката при пълнените чушки. Така се уплътнява сосът на ястието и брашното няма суров вкус.

Източник: Българска кухня

Забележка: Чушките бяха вид зелени, между камби и дълги чушки. Точно 10 бр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Станислава, благодаря, че качи снимка към основната рецепта на това тъй обичано от всички ястие. Поздрав!
08.03.2017 17:37