Начин на приготвяне
Започва се с млечния крем, за да може да изстине достатъчно. В купа се разбива с тел жълтъците и захарта, докато побелеят. Добавя се нишестето, солта и се разбърква добре до еднородна смес.
В тенджера се изсипва прясното мляко, слага се на котлон, да се сгорещи или до момента, в който започнат да се появяват мехурчета по края на тенджерата, сваля се от огъня и на тънка струйка се прибавя към жълтъците при непрекъснато разбиване.
Връща се сместа обратно в тенджерата, поставя се на котлон на умерена температура и при непрекъснато разбиване се сварява до гъст крем - да пада от телта на панделки.
Сваля се от огъня и се добавя ванилията и маслото. Разбърква се, докато се разтопи. Завива се с фолио и се оставя на студено да се охлади напълно.
Приготвя се тестото за къпкейк. Форма за мъфини - 12 бр. много добре намаслени. Фурна - 180 градуса
В суха купа се смесва брашното, бакпулвера и солта.
В купата на миксера се разбива за около 1/2 мин маслото, добавя се захарта и се разбива до побеляване за около 3-4 мин. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива. Добавя се ванилията. На ниска скорост на миксера се прибавя на три пъти брашното, а прясното мляко на два пъти, като се завършва с брашно.
С лъжица за сладолед или супена лъжица се запълват дупките на мъфин формата, един пръст под горния ръб на гнездото.
Пече се на 180 градуса - 16-18 мин максимум до 20 мин или до суха клечка, поставена в средата на всяко кексче.
Оставят се за 10-15 мин във формата и след това се изваждат и поставят върху решетка до пълното им охлаждане.
Шоколадова заливка: Шоколадът, начупен на парчета, и маслото се поставят на водна баня, за да се разтопят и след това по желание се добавя ликьор. Оставя се да се темперира, но до толкова, че да може да се излива със супена лъжица.
В пош с по-голям накрайник се изсипва кремът и се пълни всяко кексче и от долната страна и отгоре точно по средата, докато се получат малки пукнатини. Заглажда се. С 1-2 с.л. се зарива с шоколад по средата всяко парче кейк, като се оставя да се стича и по страните му.
Охлаждат се за 1/2 ч.ч. на стайна температура. Поднасят се и със свеж плод или топка сладолед.
Къпкейкът с пълнеж от Бостънски крем и шоколадова заливка е много вкусен.
Източник: Американска кухня
Забележка: Грамажите съм ги измервала на електронен кантар, но може и да се приравнят до по-голяма или по-малка степен на количество. Например маслото може да е спокойно точно 100 г.
Ползвала съм мъфин- форма на Wilton с 12 бр. гнезда.
За ликьор съм ползвала Cointreau, защото има силен аромат на портокал и е много подходящ към шоколада. Ползването на ликьор е по желание.
Коментари