Пълнено зайче с ориз

Пълнено зайче с ориз
Снимка: Габриела Аспарухова
1 / 3
05/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
4
"Сочно зайче, запечено на фурна и приготвено с много любов!"

Необходими Продукти

  • заек - средно голям цял, заедно с дреболиите
  • ориз - 250 г
  • лук - една глава
  • олио - 100 мл
  • сол - на вкус
  • чубрица - 1 ч.л.
  • лющян - 1 ч.л.
  • бахар - 4/5 зърна
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, сваряваме само дреболиите на зайчето и ги режем на ситно. Загряваме олиото и запържваме вътре лука и ориза (сложени заедно). Когато оризът стане хрупкав и придобие жълтеникав цвят, добавяме бульона от дреболиите (1 към 3). Аз слагам 1 чаша ориз и 3 чаши бульон.

В този момент добавяме и нарязаните дреболии. Когато леко започне да се сгъстява, добавяме сол на вкус, чубрицата, лющяна, зърната бахар и черния пипер. Когато плънката се сгъсти, махаме от котлона и я оставяме да изстине.

Вземаме почистеното зайче и го пълним с вече хладничката плънка. Зашиваме здраво коремчето, така че да не изтича. Аз успявам да събера всичкия ориз.

Взимаме една дълбока тенджера и слагаме целият пълнен заек вътре. Покрива се с вода. Вари се около 2 часа или докато месото започне да се къса.

Така свареното пълнено зайче слагаме в тава и заливаме с една чаша от бульона, в който се е варило. Аз слагам и малко олио, около 20-30 мл, за да може след като е готово, да залеем ориза със сосчето (става по-сочно).

Печем около 30 мин на загрята фурна (240 градуса) и заливаме обилно със соса, за да не загори. Когато го сервирам, късам малко месо, слагам отстрани ориз и заливам със сосчето, в което се е пекло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: