Начин на приготвяне
Първо, сваряваме само дреболиите на зайчето и ги режем на ситно. Загряваме олиото и запържваме вътре лука и ориза (сложени заедно). Когато оризът стане хрупкав и придобие жълтеникав цвят, добавяме бульона от дреболиите (1 към 3). Аз слагам 1 чаша ориз и 3 чаши бульон.
В този момент добавяме и нарязаните дреболии. Когато леко започне да се сгъстява, добавяме сол на вкус, чубрицата, лющяна, зърната бахар и черния пипер. Когато плънката се сгъсти, махаме от котлона и я оставяме да изстине.
Вземаме почистеното зайче и го пълним с вече хладничката плънка. Зашиваме здраво коремчето, така че да не изтича. Аз успявам да събера всичкия ориз.
Взимаме една дълбока тенджера и слагаме целият пълнен заек вътре. Покрива се с вода. Вари се около 2 часа или докато месото започне да се къса.
Така свареното пълнено зайче слагаме в тава и заливаме с една чаша от бульона, в който се е варило. Аз слагам и малко олио, около 20-30 мл, за да може след като е готово, да залеем ориза със сосчето (става по-сочно).
Печем около 30 мин на загрята фурна (240 градуса) и заливаме обилно със соса, за да не загори. Когато го сервирам, късам малко месо, слагам отстрани ориз и заливам със сосчето, в което се е пекло.