Начин на приготвяне
Заекът се измива, осолява и поръсва с черен пипер. Хубаво си разтрива с ръце, за да се разпределят равномерно подправките.
Половината от бекона или сланината се нарязва на малки парчета и с него се шпикова заекът. С помощта на нож се правят малки разрези в месото и в тях се поставят парченцата бекон или сланина.
Плънката се приготвя, като в малко мазнина /да покрива дъното на тигана/ се слагат рендосан на ситно ренде морков, нарязани на ситно сухи чушки и лук, сол и малко вода /100 мл/. Аз слагам всичко заедно, без да загрявам олиото предварително. По този начин се задушават зеленчуците. След като изври водата и се позапържат, се добавят нарязаните на ситно вътрешности. Обработват се за кратко / 3-5 минути/ при непрекъснато бъркане.
Слагат се оризът, подправките и 1 ч.ч. вода. Готви се на слаб огън, докато оризът поеме водата.
Заекът се пълни с така приготвената плънка. С помощта на няколко клечки за зъби /3-4 бр./ се зашива, така че да не излезе плънката. Можете да използвате игла и конец.
Картофите се белят, нарязват се на едри парчета /на 4/ и се овкусяват с подправките.
Останалата част от бекона /сланина/ се нарязва на тънки парчета, които се подреждат върху напълнения заек.
Слага се в подходяща тава с капак или гювеч. Отстрани се подреждат картофите. Полива се е олио. Добавя се 400 мл вода. Преди да се сложи капакът, се покрива с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята фурна на 200 °C.
Около час се пече под фолио, след това се обръща и се пече за още 40 мин. само под капак. Маха се капакът и се допича до златисто.
Вижте още за това как се прави перфектен печен заек и кое е виното за заешко месо.