Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Пълнено зайче за Зарезанче

Пълнено зайче за Зарезанче

КрисиКриси
Новак
45462127
Пълнено зайче за Зарезанче
Снимка: Анонимен
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6
"Перфектният пълнен заек - сочен, с хрупкава беконова коричка...да, пригответе червеното вино."

Необходими Продукти

  • заек - към 1.500 кг домашен с дреболии
  • сол
  • черен пипер
  • бекон - 200 г или пушена сланина (може 50/50)
  • олио
  • За плънката
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • сухи чушки - 2 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • пушен бекон - 150 г в случай че няма дреболии/
  • сол
  • шарена сол
  • чубрица
  • черен пипер
  • червен пипер
  • олио
  • Гарнитура
  • картофи - 6 /средно големи/
  • сол
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се измива, осолява и поръсва с черен пипер. Хубаво си разтрива с ръце, за да се разпределят равномерно подправките.

Половината от бекона или сланината се нарязва на малки парчета и с него се шпикова заекът. С помощта на нож се правят малки разрези в месото и в тях се поставят парченцата бекон или сланина.

Плънката се приготвя, като в малко мазнина /да покрива дъното на тигана/ се слагат рендосан на ситно ренде морков, нарязани на ситно сухи чушки и лук, сол и малко вода /100 мл/. Аз слагам всичко заедно, без да загрявам олиото предварително. По този начин се задушават зеленчуците. След като изври водата и се позапържат, се добавят нарязаните на ситно вътрешности. Обработват се за кратко / 3-5 минути/ при непрекъснато бъркане.

Слагат се оризът, подправките и 1 ч.ч. вода. Готви се на слаб огън, докато оризът поеме водата.

Заекът се пълни с така приготвената плънка. С помощта на няколко клечки за зъби /3-4 бр./ се зашива, така че да не излезе плънката. Можете да използвате игла и конец.

Картофите се белят, нарязват се на едри парчета /на 4/ и се овкусяват с подправките.

Останалата част от бекона /сланина/ се нарязва на тънки парчета, които се подреждат върху напълнения заек.

Слага се в подходяща тава с капак или гювеч. Отстрани се подреждат картофите. Полива се е олио. Добавя се 400 мл вода. Преди да се сложи капакът, се покрива с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята фурна на 200 °C.

Около час се пече под фолио, след това се обръща и се пече за още 40 мин. само под капак. Маха се капакът и се допича до златисто.

Вижте още за това как се прави перфектен печен заек и кое е виното за заешко месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: