Начин на приготвяне
Активирам маята с малко топло мляко, захар и малко брашно. Замесвам средно твърдо еластично тесто.
Оставям да втаса, след което оформям, като деля тестото на 3, една голяма част, средна и малка.
От голямата разточвам 3 обли кори, мажа с олио или масло и разрязвам средата на 8 без да режа до края, листата обръщам назад и подвивам отдолу.
От средната част по същия начин, но режа на 8 отделни триъгълници. Всеки притискам по средата с пръчица и ги редя по между от вътрешната страна.
От най-малката част разточвам кора, мажа с масло и навивам руло, което режа на 2 и усуквам, поставям го по средата и слагам чашка от фолио, за тежест може да се сложи нещо тежко или вода за да не се размести.
Питката втасва, маже се с жълтък, мляко и олио поръсва се със семена и се пече в загрята фурна на 160 градуса.
Питката с мед за кръщене е готова.