Начин на приготвяне
Разтворете маята в 1/2 ч.ч. хладка вода и я оставете да се активира.
Пресейте брашното, поръсете със солта и направете кладенче в средата. Добавете 3/4 ч.ч. от маслото, меда и маята и разбъркайте.
Започнете да добавяте на части и останалата вода и постепенно замесете средно твърдо тесто. Оставете го да втасва до удвояване на обема.
Втасалото тесто премесете леко и разточете на кора с дебелина около 0.5 см. Разрежете на триъгълници.
Всеки от тях намажете с малко разтопено масло, навийте на кифлички и подредете в предварително намазнена тава за печене.
Оставете да втаса за още 30 мин. и намажете отгоре с още малко масло.
Печете питката за кръщене 20 мин. на 200 градуса и още около 15 мин. на 180 градуса.
Малко преди да е готова домашната питка, намажете с разбитите жълтъци и оставете до готовност.
Питка за кръщене Валентина - почерпете всички близки и гости за здраве!