Начин на приготвяне
Замесвате хубаво гладко и еластично тесто. Оставяте го да втаса, след което отрязвате една топка около 180 г и поставете по средата на тавата, отрязвате още 3 части тесто по 260 г, разточвате ги на 3 обли кори.
Подредете ги една върху друга, като ги намазвате с масло, разрязвате на 12 части, всяко листо цепвате по средата и промушвате отдолу нагоре.
Готовите листа подредете върху топката тесто, което е вече втасало в тавата.
От другата голяма част тесто разточете голяма кора, намажете с масло, навийте на рехаво руло и нарязвате на малки рулца.
Започнете да редите рулцата отляво надясно покрай тавата, а останалите от вътрешната страна, като избирате по малките.
От останалото тесто оформете центъра на питката, като разточите 2 малки обли кори, намазани по средата с масло, разрежете на 6 части, цепнете по средата и промушете за да получите дълги листенца.
Поставете ги отгоре по средата на питката, едно малко топче тесто се поставя по средата им и кръстче, което се изрязва с остър нож.
Оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък с малко мляко и олио.
Печете питката за кръщене в загрята фурна на 160 градуса за около 45 минути.