Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сватбена питка с мед

Сватбена питка с мед

Сватбена питка с мед
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"За най-хубавият ден в живота на младоженците - сладка като мед сватбена пита"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 500 г
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • мед - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • олио - 1 к.ч. за намазване на корите
  • мед - 2 с.л. за намазване на питката
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и сипете около 100 мл в керамична купичка, добавете меда и разбъркайте докато се разтопи. Прибавете маята и 1 с.л. брашно, разбъркайте и оставете да се активира.

Разбъркайте яйцата, като отделите единия жълтък за намазването. Пресейте брашното и замесете хубаво гладко тесто, което трябва да покриете с кърпа и оставите да втаса.

Когато е готово го разделете на 2 части, от едната част разточете 2 обли кори, намажете с олио по средата и нарежете на триъгълници, навийте ги на кифлички и разрежете по средата. С другата част тесто процедирайте по същия начин.

Всички нарязани части подредете в дълбока тава. Оставете питката да втаса след което я намажете с разбития жълтък, мляко и олио. Поръсете със семената и печете в загрята фурна на 160 градуса.

След като я извадите още гореща я намажете с мед, придобива уникален гланц с меда. Ако желаете можете да направите бяла украса от тесто за декорация: брашно, нишесте, вода и сол.

Разточвате и изрязвате сърца, които изпичате на 50 градуса и след като е готова питката може да ги добавите, а може и да я изпечете с тях но леко си променят белия цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: