Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка кифлички с късмети

Питка кифлички с късмети

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Питка кифлички с късмети
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
10
"За весели мигове със семейство и приятели, изтеглете си късметче, забавлявайте се и си хапнете с удоволствие"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мед - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 42 г прясна
  • масло - 100 г меко
  • зехтин - 3 с.л.
  • прясно мляко - 400 мл
  • сол
  • оцет - 1 с.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте 800 г от брашното, останалото оставете за доомесване. Направете кладенче в него и сложете оцет, мед, яйцата и сол. Маята разтворете в хладко прясно мляко заедно със захарта и лъжица брашно.

Оставете на топло да шупне и увеличи обема си. Замесете тестото като добавяте по малко и от маята до оформяне на гладко не лепнещо тесто. Покрийте с кърпа и оставете за час да втаса.

Готовото тесто разделете на три части, всяка разточете на кора с диаметър около 26 см, разрежете на кръст след това и успоредно, така че да се получат триъгълници.

Всеки триъгълник намажете с малко масло и навийте от широката част към върха на кифличка. Така направете и с останалите две части от тестото и всички получени триъгълници навийте на кифлички.

Намажете тавата с малко олио или масло и сложете три от кифличките успоредно една до друга в средата. Останалите наредете около тях. Покрийте отново и оставете да втаса за още 30 мин.

Разбийте жълтъка с малко прясно мляко и намажете питката. Сложете във фурна на 170 градуса за около 40-50 мин до златисто.

Късметчетата може да сложите във всяка кифличка преди да ги оформите или като мен да се въоръжите с въображение и фантазия, да ги напишете на листчета и да ги увиете върху клечки за зъби. Така приготвените късмети забодете върху всяка кифличка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: