Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко. Към него се прибавят захарта и маята. Разбърква се хубаво, за да се разтвори маята. Оставя се за около 10-тина минути, завита с чиста кърпа.
През това време към киселото мляко се прибавя содата за хляб. След като маята втаса, към нея се добавя и киселото мляко със содата. Към тях се прибавят и яйцата. Сместа се разбърква. Прибавят се захарта, солта и олиото.
Брашното се пресява. След това се прибавя постепенно към сместа. Бърка се с лъжица. Когато ви стане трудно да бъркате с лъжицата, изсипвате тестото на набрашнен плот и продължавате да месите. Замесва се меко тесто.
След като тестото е готово, се слага в подмазан плик. Плика трябва да е по - голям. В горния край плика се завързва и се слага в хладилника за 30 - 40 минути. Може да престои и няколко дни в хладилника. След като втаса тестото се вади от хладилника.
От него се къса малко от тестото и се оформя на топка. По средата се слагат от новогодишните късмети. Редят се в тава застлана с хартия за печене. Отгоре се помазват с разбит жълтък с малко олио и вода.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.