Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Питки с късмети за Нова година

Питки с късмети за Нова година

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Питки с късмети за Нова година
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
18 броя
"За празника вкусно си хапни, и късмет за Новата година си изтегли"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • прясно мляко - 1 чаена чаша
  • мая - 1/2 кубче жива
  • олио - 1 супена лъжица
  • захар - 1 супена лъжица
  • сол - 1 чаена лъжица
  • яйца - 3
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сода бикарбонат - 1 чаена лъжица
  • За помазването
  • жълтък - 1
  • олио
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко. Към него се прибавят захарта и маята. Разбърква се хубаво, за да се разтвори маята. Оставя се за около 10-тина минути, завита с чиста кърпа.

През това време към киселото мляко се прибавя содата за хляб. След като маята втаса, към нея се добавя и киселото мляко със содата. Към тях се прибавят и яйцата. Сместа се разбърква. Прибавят се захарта, солта и олиото.

Брашното се пресява. След това се прибавя постепенно към сместа. Бърка се с лъжица. Когато ви стане трудно да бъркате с лъжицата, изсипвате тестото на набрашнен плот и продължавате да месите. Замесва се меко тесто.

След като тестото е готово, се слага в подмазан плик. Плика трябва да е по - голям. В горния край плика се завързва и се слага в хладилника за 30 - 40 минути. Може да престои и няколко дни в хладилника. След като втаса тестото се вади от хладилника.

От него се къса малко от тестото и се оформя на топка. По средата се слагат от новогодишните късмети. Редят се в тава застлана с хартия за печене. Отгоре се помазват с разбит жълтък с малко олио и вода.

Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: