Начин на приготвяне
Сипва се сухата мая във водата със захарта и се разбърква с една супена лъжица от брашното на кашичка. Оставя се да бухне. В тава сипвам брашното, оформя се кладенче в което изливаме шупналата мая. Добавя се айрянът, солта, олиото, яйцата.
Разбърква се с вилица, опитваме на вкус, ако е нужно добавяме още малко сол. Замесва се средно меко тесто, покрива се с кърпа и оставяме да втаса на топло 30-40 минути.
От тестото се отделя малко топче за средата на питката. Останалото се разделя на 2 части. Първата се разточва на правоъгълник и намазваме с масло, навива се на руло. Нарязва се на 8 пънчета, които се нареждат по краищата на тавата върху хартия за печене. С дървено шишче всяко се притиска в средата.
Втората част тесто се разделя на 3 топчета. Всяко се разточва на правоъгълник, намазва се с разтопено масло и се нареждат една върху друга. Навиват се на руло и с нож се срязва през средата. Двете половини се усукват и се слагат в тавата като венец. Последното тесто се разточва, изрязват се кръгчета с чаша и се оформя на цвете за центъра на питката. Оформят се и две, три листенца.
Намазвам с разбит жълтък, поръсвам семена. Слага се във фурната и включвам на 170 градуса. Докато се загрее фурната питката се надига. Печем до златиста коричка. Изважда се и намазваме с масло. Добър апетит!