Пастичо

Пастичо1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5-6
"Вкусна италианска мусака с макарони"

Необходими Продукти

  • макарони - 500 г.
  • кайма - 500 гр.
  • прясно мляко - 1 литър
  • масло - 8 супени лъжици
  • брашно - 12 супени лъжици
  • доматен сок - 1 чаша /200мл/
  • яйца - 4 бр.
  • риган - на вкус
  • чер пипер на вкус
  • сол на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Варим макароните с малко сол. Изливаме водата след сваряването. Слагаме малко от маслото и едно яйце, разбито в малко мляко. Разбъркваме добре.

В тиган задушаваме глава кромид с олио или зехтин, добавяме каймата, след това пипера, ригана, доматения сок. Оставяме малко да поври.

Крем: 8 супени лъжици масло и 12 супени лъжици брашно бъркаме на слаб огън. Добавяме 1 литър мляко и бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти на крем. Прибавяме 2 яйца-добре разбити и сол на вкус.

В средно голяма тава слагаме половината макарони. Върху тях разстиламе сместта от тигана, а върху нея - другата половина от макароните. Заливаме с всичкия крем. Най-отгоре разстиламе едно добре разбито яйце.

Печем на 200 градуса около 15 минути. Сервираме охладено /не студено/, като режем радиално порциите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
521
45
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мая Пенчева
Мая Пенчева
яла съм в Италия и в Кипър такава манджа, точно с това е известна (Пастичио), не ми пука какъв е произхода и каква е оригиналната рецепта, важното е, че е много вкусна, за първи път се реших да приготвя, засега мога да кажа само, че е доста трудоемко, надявам се да е вкусно поне, пека я в момента, на всички пожелавам добър апетит, благодаря за рецептата
29.07.2017 12:09
1
Пам
Пам
Благодаря за рецептата! Лазаня болонезе с нещо като сос бешамел и макарони - звучи обнадеждаващо вкусно и при първа възможност ще пробвам по този начин. Обожавам италианската кухня.
А на почитателите гъркофили, мога само да кажа, че все едно ми приказват за макарони по македонски. Е, няма такова животно.
16.03.2015 21:28
8
Viv
Viv
Какво значение има,как точно се произнася и коя е родината на ястието,важно е да е вкусно и да носи наслада!Работя като майстор готвач в чужбина,всеки регион в една страна има различен начин на приготвяне на храната.Я само се огледайте в България...дори обикновения боб се приготвя различно,в различните краища на страната!!!
04.06.2014 20:06
11
46529
46529
Правилно е пастицио
04.06.2014 17:12
7
1
Запознат
Запознат
не ме интересува какво пише в уики по две причини:
1. Аз съм ял това ястие не еднократно не в заведение а в домашни условия в Италия и се произнася ПАСТИЧИО! И пак казвам няма канела и индийче каймата се приготвя като за болонезе което във всяка къща е различно.
2. Опитвал съм и гръцката версия в ресторант в Атина и Гръцкото Пастицио беше поднесено с пармезан хихихихихи.

Различните рецепти показват еднакъв произход като ястието се е развило в различните региони по свой път. Да хулиш чуждите рецепти без да си достатъчно добре запознат е смешно. Знания за кухнята на една държава се придобиват само на място, уики и всички виртуални възможности не дават ясна представа за вкуса и качествата на дадена кухня.
25.03.2014 12:22
9
Жана
Жана
Ама много сте отворени всичките мааааааааааааариии. Дойдохте ми до гуша да съдите хората!!! Като не пишите по ястието, що коментирте? Пастичио е вид италианско ястие! Гърция не е света. Админ, що не им триеш злобните коментари на тия наши моми?
Както и да се казва, беше вкусно! Благодаря!
22.09.2013 23:13
9
3
Покажи всички подкоментари
Ина
Ина
Опитал се някой да направи нещо ама като започнеш от името и стигнеш до рецептата по нищо не отговаря на гръцкото пастицио. Освен индийското орехче гърците задължително слагат и канела ако липсват тия съставки то тогава няма да е пастицио!
08.09.2013 17:34
2
3
Ника
Ника
Не се казва ПАСТИЧО а ПАСТИЦИО...като пишете добри рецепти поне назовавайте точните им имена...и задължително се прибавя ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ ама задължително :))))
04.09.2013 08:19
1
8
Дида
Дида
казвасе ПАСТИЦИО и е гръцка рецепта но не е по този начин по който го е написала госпожата
03.09.2013 18:59
3
8
Пролетина
Пролетина
Мусака с макарони.Добра е рецептата.Пробвайте ще ви хареса.
29.07.2013 17:19
3
Eли
Eли
Напълно съм съгласна със Слави - рецептата не отговаря нито на името, нито на съдържанието на ястието ...
29.07.2013 14:23
3
admin
admin
Здравейте,

натиснете контрол и ер едновремено за да заредите новото съдържание на сайта и няма да имате проблеми да принтирате рецептите.
28.04.2013 00:29
Даниела
Даниела
Имате много рецепти, 90% са чудесни, но това с разпечатването хич не ми допада, вместо рецепта ми излиза реклама, исках да си ги събирам в папка, не може ли софтуерно да се пипне да не така?
26.04.2013 14:50
DAFINKA
DAFINKA
ХУБАВО Е
25.01.2012 11:15
1
деметра
деметра
Дори в две съседни села не съществуват идентични рецепти. Какво да кажем за друга страна, където и транскрипцията на името е различна, и рецептата също. Трудно би могло да се установи назад във времето коя е "оригиналната". Различието е свързано с културата на хранене на един народ, която е част от общата култура на съответния етнос.
09.01.2012 18:25
2
Слави
Слави
Първо това се казва Пастицио и Второ рецептурата е далеч от оригинала!!!
08.01.2012 22:50
1