Медена питка с рози

Медена питка с рози

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k
10k
4k
5k
5
23/09/2016
"Вкусна медена питка за сладък живот!"
Приготвяне70 мин.
Готвене40 мин.
Общо110 мин.
Порции15
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 726
  • Преглеждания за месеца157
  • Преглеждания за седмицата28
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме трите яйца и отделяме единия жълтък, добавяме му 1 с.л мляко и 1 ч.л олио и заделяме настрана за намазването на питката. Активираме маята в топло мляко около 100 мл с меда и малко брашно. Пресяваме брашното и прибавяме разбитите яйца, мляко, олио и шупналата мая. Замесваме малко по твърдо тесто от обикновено за да не се разливат отделните елементи.

Оставяме да втаса и разделяме на 3 топки (като едната е най-голяма, средна и малка) +1 по малко топче за направата на розите и листата. От най-голямата оформяме 4 топки, като всяка разточваме на обла кора, мажем ги с масло без последната, редим ги една върху друга и режем изцяло на 8 триъгълника. Всеки го разрязваме от острия връх и промушваме леко крайчето отдолу нагоре. Всички листа редим на разстояние около правоъгълната тава на печката.

Средната топка тесто обработваме по същия начин и получените листа но по малки редим по между по-големите. От най-малката топка пак по същия начин имаме 8 малки листенца и редим в центъра, като ги подреждаме между средните листа.

От заделеното топче разточвам малка кора изрязвам кръгчета с чаша и събирам по 6-7, като ги застъпвам, за да се оформи роза, по-голямата с по-голяма чаша, а по-малките се режат с по-малка чашка. Листенцата изрязвам с формичка за листо. Готовите 3 рози подреждам по средата а около тях листата.

Оставяме питката да втаса след което я мажем с разбития жълтък, мляко и олио. Печем в загрята фурна на по-ниски градуси около 150-160. След като изстине я мажем с разтопен мед.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар