Начин на приготвяне
Замесвате тесто, което не трябва да е много меко, оставяте го да втаса и започвате оформянето.
Разделяте тестото на 7 части и една малка топка за мрежата по средата.
Едната част е хубава гладка топка, която отделяте на страна. От малката част разточвате кора и с ролер правите решетка, слагате върху топката. Другите части разточвате на обли кори и ги разделяте по 3, като ги намазвате с масло, без да мажете горната кора.
Правите 8 разреза, без да режете до края и получените листа, обръщате назад, като ги подвиете под питката.
Другите 3 кори, както са една върху друга, разрязвате на 8 отделни триъгълника и редите между предните листа.
Поставяте топката по средата и оставяте да втаса, след което мажете с разбит жълтък и посипвате със сусам.
Докато втаса, оформяте розите от солено тесто - равни количества брашно, нишесте, сол и вода до твърдо тесто.
Разделяте и оцветявате, след което разточвате кора, режете кръгчета и слепвате едно за друго - оформя се роза по този начин.
Поставяте розите и печете питката на 160 градуса.