Начин на приготвяне
Затоплете млякото и отделете 100 мл в купичка, добавете маята, една лъжица захар и малко брашно, разбъркайте и оставете да се активира.
Разбийте яйцата със захарта, като първо отделите единия жълтък за намазване, след като втаса питката.
Пресейте брашното и замесете меко, но не лепнещо тесто, което оставете да втаса.
Оформянето става по следния начин: една голяма част от тестото се разточва на голяма кора, намазва се с домашно сладко и се навива на руло.
Разточвате друга елипсовидна кора, която нарязвате отстрани на ленти, поставяте рулото по средата и започвате да оплитате лентите, като просто ги кръстосвате.
Слагате готовото оплетено руло в елипсовидна тава, като завивате краищата на S.
От другото тесто разточвате 2 кори, намазвате с масло и поръсвате със захар, навивате на рула и режете рулца, които редите по края на тавичката.
Оставете питката да втаса, след което намажете с жълтъка и малко мляко.
Печете в загрята фурна на 170 градуса до златисто. След изваждането още гореща намажете с мед.
Медената питка със сладко е готова.