Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с рози

Питка с рози

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Питка с рози
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • вода - 300 мл топла
  • яйца - 2 бр.
  • мед - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 11 г суха
  • масло - 100 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, направете кладенче и сложете сол, яйцата, меко масло нарязано на кубчета, оцет, меда и сухата мая. Започнете да замесвате тесто, като постепенно добавяте от топлата вода.

Месете до получаване на гладко и еластично тесто, ако е необходимо може да добавите още малко вода или брашно. Покрийте тестото с влажна кърпа и оставете да втаса за час на топло.

Вземете кръгла тава с диаметър 32 см и я намажете с малко олио. Оформете по желание, в случая аз разделих тестото на 4-ри равни части. Първата част разточих на кръгла кора с дебелина 0.5 см. С помощта на чашка отрязах кръгове и направих розички. За две розички са ви необходими 4-ри тестени кръгчета, които поставете едно до друго, като леко ги застъпите.

Навийте ги на руло и срежете по средата. Така се получават две розички. Изрезките от тестото замесвах пак и разточвах пак, докато се оползотвори цялото.

Тези розички наредете в средата на тавата. С втората част направих нещо като листенца като разточих на правоъгълник и отрязах триъгълници.

На всеки в средата направих лек разрез. През този разрез вмъкнах тясната дълга част от триъгълника и я издърпах да мине през разреза. Така оформени наредих отстрани на розичките. Третата част разточих на кора, навих на руло и нарязах на фитили с дължина 5 см.

Всеки фитил разрязах по средата без да стигам до единия му край и усуках двете получени части, след което в края им отново съединих. Така оформени ги поставих около стените на тавата. От последната част тесто оформих няколко топченца и малко розички, които поставих в празните места в тавата.

Оставих да втаса покрита с фолио за още 30 минути и намазах с разбит жълтък. Както и да я оформите, изпечете питката във фурна на 170 градуса за около 50мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Nnnnnnn kk
Nnnnnnn kk
Изглежда уникално... Поздравления за труда! С удоволствие бих си откъснала от тез ароматни рози :)
27.04.2016 18:33
Валентин Миранов
Валентин Миранов
Браво, получила се е страхотно!
27.04.2016 11:59