Начин на приготвяне
Пресейте брашното. Разтворете маята в хладката вода, добавете захарта и една супена лъжица брашно. Оставете маята да се активира.
В голяма купа чукнете трите яйца и ги разбийте. Добавете киселото мляко, олиото и солта. Разбъркайте и прибавете бухналата мая. Към течните състави добавяйте на части брашно и разбъркайте. Започнете да месите, докато се получи гладко и меко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса.
Готовото тесто разделете на 5 топки. Разтопете маслото. Чукнете две яйца и ги добавете към натрошеното сирене. Разбъркайте плънката.
Разточете всяка кора с помощта на точилка/големината да и според тавата в която ще печете/. Намажете тава с незалепващо дъно с масло. Сложете първата кора, намажете отгоре с разтопено масло и поръсете от плънката.
Работете така и с останалото тесто. Най-отгоре намажете с масло. В средата поставете малка паничка и оформите кръг. Нарежете питката на тригълници, като стигате само до кръга.
Усучете всеки триъгълник, като редувате един на ляво, друг на дясно. Намажете с разбити жълтъци. Сложете тавата във фурна и загрейте до 150 градуса. През това време питката ще втаса още.
Допечете питката до 200 градуса до получаване на златист загар. Проверете готовността с помощта на дървено шишче. Готовата питка извадете от фурната, поръсете с вода и завийте за около 15 минути.
Коментари