Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Маслена питка със сирене

Маслена питка със сирене

Маслена питка със сирене4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Великолепната питка иска качествени продукти, любяща ръка и много любов, всичко останало е описано в рецептата"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1200 г
  • сирене - 250 г
  • яйца - 5 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • кисело мляко - 400 г
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • олио - 5 с.л.
  • масло - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното. Разтворете маята в хладката вода, добавете захарта и една супена лъжица брашно. Оставете маята да се активира.

В голяма купа чукнете трите яйца и ги разбийте. Добавете киселото мляко, олиото и солта. Разбъркайте и прибавете бухналата мая. Към течните състави добавяйте на части брашно и разбъркайте. Започнете да месите, докато се получи гладко и меко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса.

Готовото тесто разделете на 5 топки. Разтопете маслото. Чукнете две яйца и ги добавете към натрошеното сирене. Разбъркайте плънката.

Разточете всяка кора с помощта на точилка/големината да и според тавата в която ще печете/. Намажете тава с незалепващо дъно с масло. Сложете първата кора, намажете отгоре с разтопено масло и поръсете от плънката.

Работете така и с останалото тесто. Най-отгоре намажете с масло. В средата поставете малка паничка и оформите кръг. Нарежете питката на тригълници, като стигате само до кръга.

Усучете всеки триъгълник, като редувате един на ляво, друг на дясно. Намажете с разбити жълтъци. Сложете тавата във фурна и загрейте до 150 градуса. През това време питката ще втаса още.

Допечете питката до 200 градуса до получаване на златист загар. Проверете готовността с помощта на дървено шишче. Готовата питка извадете от фурната, поръсете с вода и завийте за около 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#177431
Потребител#177431
Благодаря за страхотната и лесна рецепта. Добавих и снимки от моята Масленица, дано нямате против. :-)
07.01.2017 14:25
7