Питка с квас

Ваня ГеоргиеваВаня ГеоргиеваГуру1465140014965
24/09/2016
"Питка с квас, полезна и вкусна!"
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 214
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • квас - 3 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • вода - 300 - 350 мл
  • брашно - около 800 г
  • за намазване на питката
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, ако нямате квас, трябва сами да си направите. Не е никак сложно, размесвате пълнозърнесто брашно - 1/2 ч.ч с 1/2 ч.ч изворна вода (може и минерална без хлор) в един буркан компотен, но може и по-голям за удобство. Трябва да се получи като боза. Поръсваме щипка захар и разбъркваме.

Оставяте буркана затворен с капачка на стайна температура и го наблюдавате, ако ви се стори рядко е хубаво да прибавете още малко брашно. Може да го разбърквате от време на време.

След седмица квасът ще започне да изпълва буркана. Ако стане като шупнала мая на мехурчета значи е готов.

Замесваме тестото като в голяма купа пресявате брашното, добавяте водата, кваса и останалите продукти, замесвате малко по меко тесто от обикновено и оставяте да втаса на топло.

С тестото може да оформите каквато питка, хляб, погача или малки питки искате. Вкусът е страхотен и полезен с квас.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар