Начин на приготвяне
Първо, ако нямате квас, трябва сами да си направите. Не е никак сложно, размесвате пълнозърнесто брашно - 1/2 ч.ч с 1/2 ч.ч изворна вода (може и минерална без хлор) в един буркан компотен, но може и по-голям за удобство. Трябва да се получи като боза. Поръсваме щипка захар и разбъркваме.
Оставяте буркана затворен с капачка на стайна температура и го наблюдавате, ако ви се стори рядко е хубаво да прибавете още малко брашно. Може да го разбърквате от време на време.
След седмица квасът ще започне да изпълва буркана. Ако стане като шупнала мая на мехурчета значи е готов.
Замесваме тестото като в голяма купа пресявате брашното, добавяте водата, кваса и останалите продукти, замесвате малко по меко тесто от обикновено и оставяте да втаса на топло.
С тестото може да оформите каквато питка, хляб, погача или малки питки искате. Вкусът е страхотен и полезен с квас.
Коментари