Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка с квас

Питка с квас

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка с квас2 / 2
24/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Питка с квас, полезна и вкусна!"

Необходими Продукти

  • квас - 3 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • вода - 300 - 350 мл
  • брашно - около 800 г
  • за намазване на питката
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, ако нямате квас, трябва сами да си направите. Не е никак сложно, размесвате пълнозърнесто брашно - 1/2 ч.ч с 1/2 ч.ч изворна вода (може и минерална без хлор) в един буркан компотен, но може и по-голям за удобство. Трябва да се получи като боза. Поръсваме щипка захар и разбъркваме.

Оставяте буркана затворен с капачка на стайна температура и го наблюдавате, ако ви се стори рядко е хубаво да прибавете още малко брашно. Може да го разбърквате от време на време.

След седмица квасът ще започне да изпълва буркана. Ако стане като шупнала мая на мехурчета значи е готов.

Замесваме тестото като в голяма купа пресявате брашното, добавяте водата, кваса и останалите продукти, замесвате малко по меко тесто от обикновено и оставяте да втаса на топло.

С тестото може да оформите каквато питка, хляб, погача или малки питки искате. Вкусът е страхотен и полезен с квас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Pid
Pid
Страхотно изглежда.
01.01.2021 18:30
1
Покажи всички подкоментари