Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Новогодишна лимецова питка с квас левито мадре от 1927 г.

Новогодишна лимецова питка с квас левито мадре от 1927 г.

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Новогодишна лимецова питка с квас левито мадре от 1927 г.
Снимка: Мария Божилова
1 / 6
01/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • квас - 300 г левито мадре
  • брашно от лимец - 800 г
  • захар - 2 ч.л.
  • яйца - 4 бр. + 2 бр. за намазване
  • олио - 4 с.л. + за намазване на тавата и разбъркване на яйцата отгоре
  • прясно мляко - 300 мл
  • сол - 2 ч.л.
  • краве масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбъркват на пяна.

Прибавя се олиото 4 с.к. захарта и солта. Разбърква се много добре.

Квасът левито мадре се разбърква с прясното мляко, като млякото се прибавя постепенно и се бърка с тел.

Брашното се изсипва в купа, в която ще се меси.

Прави се кладенче и се прибавя квасът с прясното мляко.

Започва да се замесва.

Прибавя се постепенно яйцата при продължително бъркане.

Замесва се средно твърдо тесто.

Тестото се разделя на топки.

Всяка топка се нарежда в предварително намазана от всички със тава с брашно и олио тава.

Тавата се завива с фолио, като се оставя да влиза въздух.

Лимецовата питка се оставя да втаса 12 ч.

Преди печене се намазва с разбити 2 бр. яйца и малко олио.

Отгоре се слагат парченца масло.

Новогодишната лимецова питка с квас левито мадре от 1927 г. се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: