Начин на приготвяне
Бобът се почиства и слага в голяма тенджера, след което се прибавя водата и се вари на умерен огън за 3 часа след завирането. Периодично се разбърква. След като са минали трите часа се прибавя сол на вкус и още докато е топъл бобът (заедно с бульона ) се пълни внимателно в бурканите (чисти и напълно сухи).
Бурканите се затварят хубаво с капачките и се слагат в подходящ съд (тенджера, казан, тенекия), заливат се с топла вода (доста над капачките ) и се слагат да врят за още час-час и половина в зависимост от самия боб. След това бобът е готов.
Така приготвен бобът е изключително удобен за употреба, защото е напълно сварен и ястията, които искаме да приготвим с него са готови за нула време. Може да се използва и за салати, като е необходимо просто да се отцеди и прибави към останалите съставки.
Рецептата е дадена за 1 кг боб, за да се изчисли по лесно, но това не означава, че не можете с нея да сварите и 100 кг боб :)
Ако прецените че е прекалено гъст бобът преди да го напълните в бурканите (докато още ври) долеите желаното количество вода, а ако е твърде много бульона за вас, то тогава напълнете в буркана само боба и след това желаното количеството от бульона.
Коментари
Пробвайте да сложите по-малко боб, поне 2-3 пръста да остане празно място в буркана