Зрял боб - буркани

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9802
Зрял боб - буркани
Снимка: Наталия Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
195 мин.
Порции
4 буркана
"Вземете пример от предвидливите домакини, които винаги имат на разположение готов боб - хем за манджа, хем за салата"

Необходими Продукти

  • боб - 1 кг ( шарен)
  • вода - 4.5 литра
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се почиства и слага в голяма тенджера, след което се прибавя водата и се вари на умерен огън за 3 часа след завирането. Периодично се разбърква. След като са минали трите часа се прибавя сол на вкус и още докато е топъл бобът (заедно с бульона ) се пълни внимателно в бурканите (чисти и напълно сухи).

Бурканите се затварят хубаво с капачките и се слагат в подходящ съд (тенджера, казан, тенекия), заливат се с топла вода (доста над капачките ) и се слагат да врят за още час-час и половина в зависимост от самия боб. След това бобът е готов.

Така приготвен бобът е изключително удобен за употреба, защото е напълно сварен и ястията, които искаме да приготвим с него са готови за нула време. Може да се използва и за салати, като е необходимо просто да се отцеди и прибави към останалите съставки.

Рецептата е дадена за 1 кг боб, за да се изчисли по лесно, но това не означава, че не можете с нея да сварите и 100 кг боб :)

Ако прецените че е прекалено гъст бобът преди да го напълните в бурканите (докато още ври) долеите желаното количество вода, а ако е твърде много бульона за вас, то тогава напълнете в буркана само боба и след това желаното количеството от бульона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Предполагам, че количеството на боба в буркани е причината за бомбардирането на капачките.
Пробвайте да сложите по-малко боб, поне 2-3 пръста да остане празно място в буркана
28.10.2023 17:11
1
1
Анонимен
Анонимен
За толкова дълго време варене бобът няма ли да стане на каша?Да ми кажете за този най едрия боб по конкретно.Става въпрос за боб гигант.Пробвал съм,но не след дълго време капачките се надуват и бомбрдират.какво бъркам?Предварително благодаря...
14.03.2022 14:55
2