Начин на приготвяне
Пресейте 500 г от брашното и направете кладенче. Разтворете маята в топлата вода и разбъркайте.
В кладенчето сложете солта, пудрата захар, ванилията, мекото масло и яйцето. Сипете млякото и замесете тестото, като го редувате с маята. Месете до получаване на гладко тесто, ако е необходимо, добавете още вода или брашно, на мен ми бяха необходимо още около 200 г за доомесването.
Покрийте тестото и оставете за час да удвои обема си. Разделете тестото на две части, разточете ги на кори с дебелина около 1см. От тези кори с чашка или малък ринг изрежете кръгове, поръсете с малко брашно и оставете да втасат за още 20 мин, те трябва видимо да се надигнат.
Загрейте олио в тиган за пържене на маслена баня.
Изпържете тестените кръгчета, като предварително ги изтръсквате от излишното брашно. Пържете на средна температура, за да могат да се изпържат равномерно отвътре и отвън.
С изрезките от тестото направете още, като ги съедините и омесите, след това разточите отново и направите нови кръгчета.
Готовите понички отцедете на домакинска хартия и поръсете с пудра захар.
По желание може да потопите едната им страна в разтопен шоколад или с пош да ги напълните с крем по ваш вкус.
Коментари