Начин на приготвяне
Копривата се измива и се слага за 2-3 минути във вряща вода, след което се изцежда и почиства от коренчета и стебълца. Лукът и морковите се режат на средно големи кубчета, а карфиоът на розички.
Всички те, с изключение на копривата, се слагат в тенджера, в която се сипва около литър вода. Варят се 15 минути (около 5 минути преди да махнете тенджерата от огъня, се прибавя и копривата), след което зеленчуковият бульон се отцежда в купа, а зеленчуците се пасират.
Трябва да получите нежен, гладък зеленчуков крем. След като сте пасирали добре, върнете от бульона толкова, колкото гъста искате да бъде вашата супа.
Сложете сол и черен пипер и върнете на котлона за още 2-3 минути. Вкусна е, когато е поднесена с крутони, пармезан, мляко, синьо сирене. Изборът е ваш.
Коментари