Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка със сирена и сусам

Питка със сирена и сусам

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Питка със сирена и сусам3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Много вкусна и ароматна питка за закуска с айран А защо не и за вечеря !!!"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 2 ч.ч. топло
  • олио - 1 ч.ч.
  • сол - 1 равна с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • мая - 20 г
  • брашно - около 800 гр
  • За плънката
  • сирене - 100 гр твърдо
  • крема сирене - 100 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • риган - щипка
  • черен пипер - щипка
  • За намазване
  • яйца - 1 бр
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • За поръсване
  • микс от семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме меко и нелепнещо тесто. В купа разбиваме яйцата, добавяме топлото прясно мляко с разтворената в него мая, захарта и олиото, като брашното, смесено със солта, прибавяме по малко и когато тестото спре да лепне по пръстите, тестото е готово. Оставяме го да втаса на топло за около 30 минути.

Втасалото тесто размесваме и разделяме на две части, като едната да е малко по-голяма от другата.

Разточваме по-голямата част на лист, по-голям от диаметъра на тавата, която сме избрали .Разпределяме предварително смесената плънка според диаметъра на тавата. Разточваме и по-малката част от тестото на лист, не по-голям от диаметъра на тавата.

Диаметърът на тавата определяме в зависимост от нашите предпочитания. Ако искаме по-тънка питка, тавата трябва да е с по-голям диаметър. Ако искаме по-дебела питка, избираме тава с по-малък диаметър. Аз избрах втория вариант и тавата ми бе 30 см в диаметър.

Краищата на долния лист се подгъват и защипват отгоре над втория. Намазнете с олио тава и обърнете в нея оформената питка.

Разрязваме на 12 триъгълника, намазваме с предварително разбитото яйце с мляко и поръсваме със семена. Оставяме да втаса на топло за около 30 минути. Печем в предварително нагрята фурна на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: