Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Бухнала питка със сусам

Бухнала питка със сусам

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10
"Вижте питката, която е в състояние да откаже всяка дама от диетата!"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр. + 1 за намазване
  • мая - 1 кубче прясна (40 г)
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 250 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 250 - 300 г
  • брашно - към 1 кг
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко топлото прясно мляко заедно със захарта и 1 с.л. брашно. След като се активизира се излива кладенче в пресятото брашно, където вече сте добавили хладката вода с яйцето и солта.

Замесете гладко тесто със средна мекота, ударете го в масата 20-30 пъти и го оставете да втаса. Оставете да почине 20-тина минути.

Разделете тестото на еднакви топки - около 8 на брой. Всяка разстилайте, намазвайте с масло, поръсвайте със сирене и пак оформяйте на топка. Топките подреждайте една до друга в подмазнена тава и оставете да втаса на топло, покрито с кърпа за около 1 час.

Питката се намазва с разбитото яйце с 1 с.л. олио и се поръсва обилно със сусам. Изпечете питката в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Иси
Иси
изглежда превъзходна...
10.01.2016 00:30