Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шарен кекс с кисело мляко

Шарен кекс с кисело мляко

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Шарен кекс с кисело мляко1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10-12 парчета
"Обикновен, но много вкусен и пухкав домашен кекс нежен портокалов аромат"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 броя
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • олио - 2/3 ч.ч.
  • портокалова кора - 1/2 ч.л. настъргана, може и лимонова кора
  • ванилия - 2 пакетчета
  • какао - 3 с.л. пълни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 190 градуса. Разбийте яйцата със захарта до пухкава консистенция и добавете последователно портокаловата кора, олиото и киселото мляко. Разбийте с миксера добре и на порции сипвайте смесените предварително брашно, ванилия и бакпулвер.

Разбийте отново хубаво и отделете 1/3 от сместа, която се разбива с какаото. Намазнете и леко набрашнете кексова форма. Започнете да редувате бяла, кафява, бяла смес до изчерпване.

Сложете кекса да се пече, като проверявате готовността му с клечка, която трябва да излезе суха. Готовият сладкиш леко се охлажда, обръща се върху поднос и се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
552
418
319
27
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Gardji
Gardji
Много добре се получи кексът. Аз го залях с шоколадова глазура и стана просто невероятен.
25.10.2013 19:38
1
юлето
юлето
Кексът стана много хубав и вкусен.Пека го на загрята фурна от 150 градуса.Като се изпече го оставям за известно време във фурната.Опитайте и вие.Добър апетит!
10.09.2013 17:07
1
Нели
Нели
Всичко стана пухкаво и вкусничко, но само да попитам - пекох кекса на 180-190 градуса за 45-47 минути и се получи идеално препечена коричка, но отвътре остана леко влажен. Трябваше да изчакам още 5 минути (не загаря ли лесно?) или градусите ми са малко, може би сместта ми трябва да е по-суха??

И сложих двойно количество портокалови корички, чудно стана!!!
17.08.2013 21:19
6
mim29
mim29
Този кекс стана фантастичен! :)
25.06.2013 19:26
2
СИЛВИЯ
СИЛВИЯ
Кексът стана страхотен. Ако желаете и на вас да ви се получи тази вкусотия е необходимо първо да го сложите в предварително загрята фурна и след това поне 20 минути да не се отваря фурната. В противен случай ако горепосоченото не е спазено кексът не нараства. Пробвяйте тази страхотна рецепта и добър апетит.
15.06.2013 09:54
1
Валя
Валя
Кексът е разкошен.Благодаря за хубавата рецепта.
29.05.2013 18:28
Денис
Денис
Не се получи кексът. Спазих всичко по рецепта, но не бухна, стана тиклав, на всичкото отгоре не беше и сладък. Жалко. Правя подобен, но с прясно мляко ивместо олио, слагам 250 г масло (може и маргарин) и става супер. Искаше ми се да опитам нова рецепта, но от тази не останах доволна.
26.05.2013 11:41
Лора
Лора
Този кекс който направихме стана толкова красив и шарен че и на всичкото отгоре че и е вкусен! Браво!
09.02.2013 22:09
лили
лили
Мммммм, мнооого вкусен и пухкав, вярно е!
31.05.2012 22:13
1
BOBY
BOBY
НАПРАВИХ ГО,СТАНА ПЕРФЕКТЕН...СУПЕР ПУХКАВ И МНОГО ВКУСЕН,КОЛКОТО ЯДЕШ ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ТИ СЕ ЯДЕ..БЛАГОДАРЯ ЗА СТРАХОТНАТА РЕЦЕПТА!!!
19.05.2012 18:39