Начин на приготвяне
Почистете, обелете и измийте картофите. Те трябва да са без никакви наранявания, черни точки и обелки, затова ги почистете добре.
Нарежете на четвъртини и сложете в тенджера под налягане с малко сол. Сварете картофите за 10 мин, изкарайте налягането на тенджерата, внимателно я отворете и отцедете картофите.
Затоплете прясното мляко, а маслото за предпочитане е да бъде на стайна температура. Сложете в купа горещите картофи, добавете маслото, сол, черен пипер и захарта.
Включете миксера и започнете да разбивате картофите като постепенно сипвате от прясното мляко. Количеството на млякото е ориентировъчно, според сорта картофи, те поемат различно количество мляко, затова сипвайте млякото до желаната от вас гъстота на пюрето.
Разбивайте с миксера около 15 мин до получаване на гладко и пухкаво пюре без останали картофени бучки. Сервирайте пюрето топло и по желание поръсете с малко черен пипер.