Начин на приготвяне
Почистваме ябълките от кори, семки и дръжки. Почистените ябълки ги настъргваме на едро ренде. Смесваме захарта с ванилиите в купа. Разбиваме белтъците в отделна чиста купа до гъста пяна. Смиламе орехите, след като ги почистим.
Нарязваме локума на малки парченца. Отделно си разбиваме 1 бр. жълтък към който сме прибавили 1 с.л олио. Разстиламе корите. Първата кора я мажем с малко олио и я сгъваме на две. Така процедираме с три кори. Слагаме корите една върху друга. Стават три сгънати намазани с олио кори една върху друга. Смесваме орехите с белтъците.
В широката част слагам по дължина, широко 3-4 см., смес първо от настъргани ябълки, орехи с белтъци, локум и захар. Ръсим ги. Навиваме на руло. Така правим и с другите кори. От три сгънати, напълнени и навити се получава 1 руло, а това руло режем на 4 бр. малки парчета. Редим малките парчета от баницата едно до друго в тава застлана с хартия.
Мажем всички парчета с разбития жълтък с олио с четка. Отгоре поръсваме с кристална захар. Печем на 180 градуса до готовност. Рецептата е взаимствана от кулинарен блок и променена малко от мен.