Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме тиквичката и лука. Настъргваме ги на ренде и оставяме рендосаната тиквичка да се отцеди от водата.
Накисваме филия хляб във вода и с ръце изстискваме водата.
Нарязваме магданоза на ситно.
В купа слагаме каймата и към нея прибавяме настърганите тиквичка и лук, мокрия хляб, едно сурово яйце, магданоза, содата, белия пипер, кимиона и сол на вкус.
С ръце измесваме хубаво сместа и я оставяме за около един час да почива.
През това време си приготвяме доматено-пиперковото пюре, като в тава подреждаме измитите цели домати, почистените от дръжките и семето чушки и почистена, но необелена главичка лук.
Слагаме тавата със зеленчуците във загрята фурна на 180 градуса и ги печем около 45 минути.
Изваждаме изпечените зеленчуци, оставяме ги малко да се охладят, след което ги обелваме от люспите и ги нарязваме на едри парчета.
Към тях прибавяме нарязан магданоз и всичко заедно пасираме с пасатора.
Добавяме сол на вкус, захарта, червеното вино и олиото.
Ако ни се струва, че пюрето не е с нужната гъстота, можем да го сложим на огъня да поври и да добие желаната от нас плътност.
Когато пюрето е готово, се връщаме на каймата, като от нея оформяме големи кюфтета.
Кюфтетата овалваме в брашно и ги подреждаме в тавичка, в която сме загряли предварително олиото.
Слагаме ги във фурната и ги печем около 20 минути на 200 градуса.
В чиния слагаме на дъното няколко лъжици от доматено-пиперковото пюре и върху него сервираме готовите топли кюфтета.