Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета от кайма и тиквички върху доматено пиперково пюре

Кюфтета от кайма и тиквички върху доматено пиперково пюре

Кюфтета от кайма и тиквички върху доматено пиперково пюре4 / 4
11/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
125 мин.
Порции
4
"Невероятно сочните и вкусни кюфтета с пикантно доматено-пиперково пюре, за които ще си спомняте винаги когато сте гладни!"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • тиквичка - 1 бр. средна
  • хляб - 1 филия
  • лук - 1 глава
  • яйца - 1 бр.
  • сода - 1 к.л.
  • магданоз - 3 стръка
  • бял пипер - 1 к.л.
  • кимион - 1 к.л.
  • сол - на вкус
  • брашно - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • за пюрето
  • домати - 6 бр.
  • чушки - 4 бр. червени
  • лук - 1 главичка
  • олио - 4 с.л.
  • червено вино - 2 - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме тиквичката и лука. Настъргваме ги на ренде и оставяме рендосаната тиквичка да се отцеди от водата.

Накисваме филия хляб във вода и с ръце изстискваме водата.

Нарязваме магданоза на ситно.

В купа слагаме каймата и към нея прибавяме настърганите тиквичка и лук, мокрия хляб, едно сурово яйце, магданоза, содата, белия пипер, кимиона и сол на вкус.

С ръце измесваме хубаво сместа и я оставяме за около един час да почива.

През това време си приготвяме доматено-пиперковото пюре, като в тава подреждаме измитите цели домати, почистените от дръжките и семето чушки и почистена, но необелена главичка лук.

Слагаме тавата със зеленчуците във загрята фурна на 180 градуса и ги печем около 45 минути.

Изваждаме изпечените зеленчуци, оставяме ги малко да се охладят, след което ги обелваме от люспите и ги нарязваме на едри парчета.

Към тях прибавяме нарязан магданоз и всичко заедно пасираме с пасатора.

Добавяме сол на вкус, захарта, червеното вино и олиото.

Ако ни се струва, че пюрето не е с нужната гъстота, можем да го сложим на огъня да поври и да добие желаната от нас плътност.

Когато пюрето е готово, се връщаме на каймата, като от нея оформяме големи кюфтета.

Кюфтетата овалваме в брашно и ги подреждаме в тавичка, в която сме загряли предварително олиото.

Слагаме ги във фурната и ги печем около 20 минути на 200 градуса.

В чиния слагаме на дъното няколко лъжици от доматено-пиперковото пюре и върху него сервираме готовите топли кюфтета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: