Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с грозде и карамел

Сладкиш с грозде и карамел

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Сладкиш с грозде и карамел
Снимка: Сия Рибагина
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Още един сладкиш, който остави дълбока следа в сърцето ни"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 15 г
  • ванилия - 2 бр.
  • олио - 100 мл
  • яйца - 4 бр
  • прясно мляко - 150 мл
  • грозде - 200 г бяло и червено
  • за карамела
  • захар - 100 г
  • сметана - 50 мл
  • масло - 30 г
  • пудра захар - за поръсване
  • масло - за намазване
  • брашно - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се брашното с бакпулвера и ванилията в купа. Яйцата се разбиват със захарта, добавя се олиото и при непрекъснато бъркане се сипва млякото.

Тази смес се излива при брашното и се разбърква с дървена лъжица до пълното усвояване на брашното и получаване на гладка смес без бучки.

Намажете тава с малко масло. Изсипете сместа и сложете в нея измити и поръсени с брашно гроздови зърна. Не ги натискайте в сместа, просто ги пуснете леко.

Сложете сладкиша в загрята фурна на 170 градуса и печете около 40 мин.

Направете карамела като в касерола разтопите захарта, оставете да се карамелизира, сипете сметаната и сложете маслото. Разбъркайте. Оставете да се охлади и стегне малко. Извадете сладкиша и също охладете.

Залейте отгоре с карамелената смес и по желание поръсете с пудра захар.

Бележка: Може да поставите гроздовите зърна на дъното на тавата и след това да изсипете сместа отгоре, след опичане обърнете сладкиша. По оригинална рецепта се залива с чист карамел, както и аз направих, но не съобразих, че след изстиване карамела стяга и беше невъзможно да се отреже нормално парче. Затова препоръчвам карамеления сос, който съм описала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: