Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Оригинален сладкиш за ценители

Оригинален сладкиш за ценители

Оригинален сладкиш за ценители
Снимка: Веселина Константинова
1 / 4
07/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Ценителите знаят, че човек се храни с очите, както се храни с устата, а тази рецепта е истински празник за всички сетива"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 5 бр.
  • пудра захар - 150 г
  • брашно - 150 г
  • какао - 4 с.л.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • вода - 5 с.л.
  • за крем I
  • жълтъци - 5 бр.
  • прясно мляко - 750 мл
  • нишесте - 80 г Ванилия
  • пудра захар - 50 г
  • за крем II
  • масло - 250 г
  • ванилова захар - 20 г
  • пудра захар - 150 г
  • за белтъчна глазура
  • белтъци - 5 бр.
  • захар - 200 г
  • сладко от боровинки - 6 - 7 с.л.
  • шоколад - 50 г, настърган за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте петте белтъка със 100 г пудра захар на гъст крем. В друга купа разбийте петте жълтъка с 50 г пудра захар на гъст сняг.

Смесете внимателно разбитите белтъци и жълтъци. Добавете водата, пресятото брашно и какаото заедно с бакпулвера. Размесете до еднородност.

В правоъгълна тавичка, на дъното на която има застлана домакинска хартия, разпределете сместа, загладете и изпечете във фурна до 180 градуса, за около 20 минути. Отстранете блата от тавата и охладете.

Загрейте млякото заедно с пудрата захар в тенджера с дебело дъно. На тънка струйка прибавете размитото нишесте в малко мляко и разбитите жълтъци.

Бъркайте непрекъснато на слаб огън, докато кремът се сгъсти. Охладете.

Разбийте в отделен съд маслото заедно с пудрата захар на пухкав крем. Маслото трябва да е на стайна температура. Прибавете масления крем към вече изстиналия ванилов крем.

Внимателно разбъркайте, докато двете смеси се съединят.

Поставете блата в подходящо плато. Намажете го обилно с вече постегналия се крем. Отгоре намажете с боровинково сладко.

Разбийте белтъците заедно със захарта на гъст сняг и намажете върху боровинковото сладко.

Завършете, като поръсите с настърган шоколад. Преди сервиране охладете за 2-3 часа сладкиша в хладилник.

Оригиналният сладкиш за ценители е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: