Начин на приготвяне
Измийте пилето, осолете го много добре. Намажете го с олиото, смесено с червения пипер и черния пипер и го сложете в тавичка. Налейте бирата и малко олио, завийте го с фолио и печете за около 40 минути в загрята фурна. След това свалете фолиото и оставете във фурната, докато хване златиста коричка.
Преди да пристъпите към украсата, пилето трябва да се е охладило добре. В подходящ поднос подредете измитите и подсушени листа маруля. Тиквичката срежете на две, вземете половината и я сложете в средата. Тиквичката трябва да е с диаметър същия като отвора на пилето, тя се използва за опора на пилето, за да не се обърне пилето в подноса.
Сложете пилето върху тиквичката, все едно е седнало. В отвора, където е била шията, забучете моркова - него ще използвате за опора на главата. Вземете яйцето и с помощта на остро ножче направете дупка от която ще излеете вътрешността на черупката. Измийте я и подсушете, а след това с помощта на молив нарисувайте очи, вежди и мустак върху нея. Забучете я внимателно върху моркова и вече имате глава на вашето кумско пиле.
Луканковия салам закрепете върху гърдите на пилето, като си помагате с клечки за зъби, отдолу прикрепете бекона, палачинката използвайте за наметало. Срежете чушките и забучете краищата върху кълките на пилето, капачето на едната чушка използвайте за калпак. Нанижете гердан от нахута и го сложете на шията на пилето. Добавете още елементи отстрани, за да има по-голям ефект.
Това беше второто ми такова пиле. В събота ми предстои да правя пак такова, за една сватба. Направата на такова пиле беше истинско удоволствие за мен :)
Коментари